flora i fauna

Fauna

Świstak Tatrzański
Do granicy lasów fauna wygląda podobnie jak na terenach nizinnych spotkamy tam min. Jelenie Szlachetne, Sarny, Dziki, Lisy, Borsuki itp. Oprócz tego nie występujące na nizinach niedźwiedzie brunatne i wilki. Piętra powyżej lasów zamieszkują zwierzęta niespotykane w Polsce poza Tatrami. Wśród ssaków są to: świstak tatrzański , kozica tatrzańska  (według danych na 31.10.2012 w całych Tatrach żyje 1096 kozic), nornik śnieżny (polnik tatrzański), darniówka tatrzańska. Wśród ptaków: płochacz halny, siwerniak, pomurnik, orzechówka.

 

Kozica Tatrzańska

Flora

Duże różnice wysokości bezwzględnej sprawiają, że w Tatrach zaznacza się piętrowy układ świata roślinnego:
  • pogórze (do ok. 650 m n.p.m.) – gatunki identyczne jak na niżu.
  • regiel dolny (do 1200–1250 m n.p.m.) – pierwotnie lasy złożone z jodły pospolitej i buka zwyczajnego. Obecnie dominuje świerk pospolity.
  • regiel górny (do 1500 m n.p.m.) – złożony głównie ze świerka
    Goryczka kropkowana
    pospolitego. Górna granica regla stanowi jednocześnie górną granicę lasu. Rosną tu karlejące świerki pospolite, wierzba śląska, górska odmiana jarzębiny i sosna limba.
  • piętro kosodrzewiny (subalpejskie, do 1800 m n.p.m.) – tworzone głównie przez kosodrzewinę z domieszką wierzby śląskiej. Z pierwotnej powierzchni kosówki pozostało jedynie około 50%, resztę wskutek gospodarki pasterskiej zajęły hale. Zwiększyło to zagrożenie lawinowe w górach. Po zaprzestaniu wypasu kosodrzewina z powrotem stopniowo zarasta dawne hale.
  • piętro halne (do 2300 m n.p.m.) – obszar porośnięty niską trawiastą roślinnością. Niegdyś były to obszary intensywnie wykorzystywane gospodarczo jako pastwiska. Obecnie kontynuuje się kontrolowany wypas kulturowy na niektórych polanach.
  • Fiołek alpejski
  • piętro turniowe (powyżej 2300 m n.p.m.) – rośnie tu jeszcze około 120 gatunków roślin naczyniowych.
Najciekawsza przyrodniczo i najbardziej swoista jest roślinność dwóch ostatnich pięter.








źródło: http://pl.wikipedia.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz